Една чаена чаша не е чаша чай, а капуцинът не е монах
За различните начини да се пие кафе
Идеалът и действителността съществуват и в кафенето като два значително раздалечени полюса. Кабаретистът Хайнрих Айзенбах още в началото на ХХ век разказва следната случка. Действието се развива в кафе "Централ". Появяват се трима господа и сядат на една маса. Първият поръчва: "Жан, искам меланж, малко по-тъмен, с двойна сметана, подсладен." Вторият: "Донесете ми една пасирана чаена чаша и следобедния вестник." Третият клиент: "Моля, голяма стъклена чаша златно с каймак." Оберкелнерът Жан предава поръчката нататък: "Рудолф, три меланжа на първа маса." И с това вече е казано много за виенските кафенета, за "фантома на обера" и за изключително разнообразните начини за приготвяне на кафе. Затова никога не отговаряйте на въпроса на обера "какво ще обичате?" с бързо подхвърлена реплика, издаваща неопитните кафеджии: "Едно кафе." Този вид поръчки винаги са били необичайни и, както си спомня Фридрих Торберг, такъв посетител още едно време "би бил игнориран подобно на някой, който в бюро на компанията за луксозни корабни превози "Кънард Лайн" изрази желанието: "Искам кораб!" И тъй, препоръчително е все пак да дадете по-детайлни указания: Меланж - той е познат още от XVII век, когато виенчани преценили като твърде горчиво кафето от зарязаната от турците военна плячка. Това е смес от приблизително равни части мляко и мляно кафе, която може да се поръчва като "по-светла" или "по-тъмна", т. е. с повече или по-малко мляко, респ. бита сметана ("Schlagobers", никога като в Германия "Schlagsahne"!). От това се получава, според количеството мляко, чаша (Schale) кафяво или чаша златно. Капуцинер (т. е. капучино) се получава от черно кафе с мъничко мляко или бита сметана (също и "двойна сметана", Doppelschlag). Францисканер не е обратното на "Капуцинер", а меланж, много светъл, с бита сметана и настърган шоколад. Оберс г'шприцт, познато и като "кафе наопаки", представлява много мляко със съвсем малко кафе. Черно(Schwarzer), "голямо" или "малко" - това е чиста мока без мляко. Ако се сервира в стъклена чаша (Glas) и с бита сметана, то се превръща в: Айншпенер(букв.'файтон с един кон'), който обаче в никакъв случай не бива да се бърка с Фиакер (букв.'файтон с два коня'), който също се сервира в стъклена чаша, но без сметана, и най-често му се добавя ром. Консул се нарича мока, разредена с малко студена вода. Обермайер е подвид на "Консул", наречен така на един музикант от Виенската филхармония, чието чувство за хармония му позволявало да пие кафето си само "през студена бита сметана". Това не винаги носело радост на работещите в кухнята за кафе, които трябвало да положат пяната толкова внимателно върху моката, че двете течности да не се смесят, защото иначе би се получил пак "Консул". Сместа от кафе и алкохол се нарича в професионалния жаргон "г'шприцт": Мока г'шприцт е съответно черно кафе с глътка ром; ако е добавен коняк, то се предлага като Мариломан. Мария Терезия - (едно "Мария Терезия", никога една!) - се състои от мока, към която е добавен портокалов ликьор. Мацагран се нарича мока, охладена с кубчета лед и подсладена, към която е добавено мараскино (или понякога ром). Турско - това е фино смляно кафе, сварено със захар в бакърено джезве и налято директно в малки филджани. Може да се поръча и "пасирт" (прецедено). Кайзермеланж напомня за Първата световна война, когато в кафето добавяли яйчен жълтък вместо дефицитното мляко, раздавано само с купони. Теешале оберс е голяма чаена чаша (купичка) мляко със съвсем малко кафе; с което стигаме до мерните единици. Една чаена чаша (Teeschale) всъщност не е нищо друго освен мерна единица, при това "най-висшата" ("oberste"), както някога е дефинирал Фридрих Торберг. Нус (букв.'орех') съответства на размера на кафеена чашка. Пиколо запълва една и половина кафеени чашки. Порцион или сепаре означава, че кафето и млякото се сервират отделно.images and styling : marianaBak |
0 коментара:
Публикуване на коментар