вторник, 21 юни 2011 г.

Под звездите в парка – опера и балет

Зорба гъркът
"Опера в парка" носи условното заглавие фестивалът, който Софийската опера и балет за втора година вече инициира на открито под звездите. Условността идва от факта, че освен „Мадам Бътерфлай” и „Норма” ще видим и три балетни постановки: „Лебедово езеро”, „Жизел” и „Зорба гъркът”.
Тази година фестивалът се трансформира като летен – 18 юни-10 юли – и е удължението, опашката на (пре)натоварения с години вече пролетен културен сезон в столицата.
Организаторите (включително Министерство на културата и Столична община) вероятно се убедиха, че откъм природни дадености, ранното лято е далеч по-благодатно от есента.
Зорба гъркът
Още миналата година стана ясно, че паркът на Военната академия „Г. С. Раковски” е новата находка за столичани. Той е красив – “английски стил”, живописно разположен върху релефния терен, в центъра на града, уютен и закътан от шумовете на булеварда.Сцената има естествена „акустика”, създадена от 90-годишни дървета, не разпилява много звука и побира около 500-600 зрители.Подборът на спектаклите е премислен, пречупен през естествения декор на природата.
Зорба гъркът
 „Това е мерило за гласа” каза от пиедестала на опита си тенорът Румен Дойков, солирал по бразилските „открити” турнета с Карталов преди години.
„Не случайно дори Карузо е провеждал часовете си навън – начин да изпробва истинските качества на своите ученици”.
Зорба гъркът
Всъщност, освен школовка и предизвикателство, е и голямо изпитание. Макар че и най-малкият ветрец може да повлияе, певците ще пеят без микрофони, за да звучат автентично като в залата.
Зорба гъркът
 В централните роли ще видим бесарабската българка, специализирала в Грац, Нели Кравченко и истинска японка – младото сопрано Михоко Киношита, в ролята на Чо чо сан в „Мадам Бътерфлай” на Пучини.
Зорба гъркът
Образът на Сузуки отдавна свързваме с Иванка Нинова, от първите в репертоара й е, но и до днес певицата продължава да прибавя и търси дълбочини. Румен Дойков ще съпоставим като лейтенанта от американския флот Пинкертон и римския проконсул Полионе.
Зорба гъркът
 След успешните си нови премиери балетистите на Операта ще ни предложат класика. За първи път тежката роля на белия и черния лебед ще изиграе Марта Петкова, а принцът ще е Никола Хаджитанев (дебют) в „Лебедово езеро”.
Зорба гъркът
 В „Жизел” пък изненада ще е прекрасната примабалерина на Берлинската Щаатсопер Вяра Начева, на която ще партнира Емил Йорданов, също за първи път.

Зорба гъркът
 На диригентския пулт освен Григор Паликаров ще оценяваме качествата на нашумялото музикално чудо от последната седмица Йордан Камджалов.30-годишният българин от Търговище е новият генерален музикален директор на Операта, филхармонията и музикалния фестивал в Хайделберг, избран измежду 151 кандидати за поста.


Зорба гъркът
 Чуждестранните отзиви за него са суперлативни: „Йордан Камджалов е харизматичен музикант с изключителен талант, натрупал за своята 30-годишна възраст богат международен опит".Работил е с над 60 оркестрови и хорови състави във Франция, Испания, Португалия, Швейцария, Австрия, Германия, Финландия, Полша, Унгария, Чехия и България.

Зорба гъркът
 И най-важното – друга сцена (със 100 места) са подготвили и за детската публика.
Зорба гъркът
 „Червената шапчица” от Ал. Владигеров и забавният спектакъл „Мечо пух” на Андрей Дреников чакат малката-голяма публика на това прекрасно изкуство.


Зорба гъркът
автор на текста: Августа Манолева
източник: http://www.dnes.bg/
images marianaBak by Krasivo

2 коментара:

А.М. каза...

Колеги, защо материалът няма автор?!!!! Докога copy-paste журналистиката ще се облагодетелства, без да се съобразява, че материалът не е паднал от небето.
Авторът съм аз - Августа Манолева! Моля, бъдете така "любезни" да сложите името ми!!! Ако ли пък не, тогава настоявам да го премахнете.

Мариана каза...

Материалът си има линк за източник на информацията. Нямаме никакви претенции за авторството на текста, разбира се че ще добавим вашето име!

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
-------------