петък, 21 октомври 2011 г.

Един ярък и интересен живот или успехът на семейната традиция


„Лешникотрошачката” – Петър Луканов, Лиляна Драгулева


Балетът е любимата професия в семейството на Петър Луканов. Съпругата Лили Драгулева е сред  топпедагозите в областта на балетната методика( балетното изкуство).
Двете дъщери на проф.Луканов-Елица и Мрия, също са завършили хореографско училище в  гр.Петербург. 


И Натали- внучката на проф.Луканов продължава семейната традиция ,и е трето поколение балетен артист . В момента завършва балетното си образование във Виена

 „Балетът не е вече елитарно изкуство. Той е предназначен за широката публика, търси своя диалог със съвременника.” проф. Петър Луканов - балетен хореограф



Изтъкнат творец на българския балет с активна дейност на солист, хореограф, педагог, ръководител и общественик.
Бил е солист на балета на Русенската народна опера, балетмайстор -постановчик в Софийската народна опера, директор и художествен ръководител в Държавното хореографско училище - София, директор на балета на Националната опера - София, заместник-ректор на АМТИ - Пловдив.
Реализирал постановки в оперни театри в България, Русия, Турция , Гърция, Албания.
Понастоящем е професор по хореографска композиция и режисура, балетна режисура, композиция на класическия танц и история на балета в АМТИ - Пловдив.
 


Възпитаник е на един от най-големите творци на руския балетен театър - проф. Леонид Лавровски.
Петър Луканов със завидна внушителност претворява значими литературни произведения: “Легенда за любовта” от Ариф Меликов (по Назъм Хикмет), “Ромео и Жулиета” от Сергей Прокофиев (по Шекспир), “С любов за любов” от Тихон Хренников (по Шекспир), “Парижката Света Богородица” от Морис Жар (по Виктор Юго) и др. Танцовите структури в тези балетни пиеси, изваяни от въображението му, представляват сплав от лексическо богатство и драматична игра. Не традиционни “па де дьо”, присъщи на класическия балет, сътворява в своите спектакли Луканов, а монолози и дуети, образи-откровения, независимо дали творбата е искряща комедия, приказка или пиеса, наситена с разтърсваща трагедийност.
Особена значимост завоюва неговият талант в пресъздаването на националната ни танцова драматургия. Не само неколкократните редакции на Българската икона "Козият рог"от Красимир Кюркчийски сътвори той, но още “Пролетно настроение” и “Балада за автопортрета” от същия композитор, “Дъщерята на Калояна” и “Нестинарка” на Марин Големинов, “Апокалипсис” и “Маски” на Васил Казанджиев, “Хайдушка песен” на Александър Райчев, “Елегия” и “Токата” на Пламен Джуров, “Сътворение, смърт, примирение” на Иван Спасов, “Светлината залива всичко” на Боян Икономов (първият балет, създаден от Луканов на софийска сцена). Заслуга на именития хореограф е и съхранението и обновяването на балети от класическото наследство, както и танцовото претворяване на музика от Стравински, Барток, Гершуин и др. 



"Заради вълнуващата естетическа стойност на неговите над 73 спектакъла, 26 миниатюри и 6 балетни филма, танци в 41 опери,оперети и мюзикъли, покоряващи с одухотворените си пластични линии и с художествената значимост на вложените в тях идеи, проф. Петър Луканов е признат като най-стойностен творец на балетни произведения, отдавна влезли в златната ракла на родната ни музикално-танцова култура - творби, които утвърждават високия престиж на българската хореотворческа мисъл."

Ана Александрова

Носител е на орден “Кирил и Методий” I ст., на Златна и Кристална лира на СМДТ и Награда за съвременна хореография от Международния балетен конкурс във Варна.
От 1995 год. е преподавател във ВСУ "Черноризец Храбър".

интервю на Магдалена Манолова:


Проф. Луканов, въпреки крехката си възраст българският балет успя за по-малко от 80 години да мери сили с най-добрите. Творчество и изпълнителство израстват едновременно, създават нашите традиции във вековното изкуство. Как виждате днес своята съдба в балета в огледалото на времето?


- Моята особена любов е българското творчество - не само балет, но и симфонични опуси, които съм пресъздавал за танц из цялата страна. Иван Цанов, Бойко Неделчев, Румен Рашев, 

Калина Богоева
Красимира Колдамова
Бисер Деяновр Евгения Кръстева
Мариана Денева
Павлинa Гелева

 Ясен Вълчанов
Силвия Томова
Маша Илиева
Веса Тонова
Сара-Нора Кръстева,  Никола Хаджитанев
Диляна Никифорова,Трифон Митев
Марта Петкова
Дарина Бедева, Росен Канев, са едни от  солистите, които са играли в много от тези постановки. Един изпълнител не може да не бъде творец в постановката.

- Какво беше балетното изкуство, когато встъпихте в него и какво е то сега?


 - В балетното изкуство влязох късно, защото тогава в България нямаше балетно училище. Като изпълнител постъпих в Русенската опера, в началото като танцьор, после като солист. По-късно започнах да се занимавам с класически балет, след 10-15 години заминах да уча в Москва при един от най-големите хореографи в света при Леонид Лавровски, когото смятам за свой духовен баща. Още като студент започнах да правя постановки в Русенската опера. Бях втори курс, когато имах шанса за цялостна балетна постановка. Преди да завърша в Москва бях поканен да направя постановка в Софийската опера. След премиерата веднага ме назначиха като балетмайстор. 

- Какъв е балетът днес?
 
- Макар късното летоброене на нашия балет, което започва от 1928 г., ние успяхме не само да настигнем, но и да излезем напред в световния балет. Създадохме богат репертоар от класически, съвременни, български творби, различни жанрове присъстват на сцената на националната опера.

На 28 октомври 2011 г. Софийска опера и балет ще чества 80 годишнината на доайена на българския балет, професор Петър Луканов. Ще се играят откъси от балета "Ромео и Жулиета" на С.Прокопиев, адажио от  "Дъщерята на Калояна"  от М. Големинов, антре, адажио, испански танц и финал от "Дон Кихот" на Л.Минкус, монолог и дует от "Легенда за любовта" на Мехмене Бану и  VI, VII и VIII  картина от "Козият рог" на Кр.Кюркчийски.

В откъсите участват: Натали Братанова, Мария Илиева, Емил Йорданов, Веса Тонова, Никола Хаджитанев, Елица Луканова, Росен Канев и др., Ансамбъл на балета на балета на Софийска опера и балет.


*материала подготви: Яна Маринова  от Global Communications Bulgaria Ltd
*текст
*текст 


1 коментара:

Анонимен каза...

petar lukanov e palen nenyrmalnik

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
-------------