събота, 12 февруари 2011 г.

Айфеловата кула – най-посещаваната забележителност в цял свят

Айфеловата кула – най-посещаваната забележителност в цял свят

Айфеловата кула е най-познатата архитектурна забележителност на Париж и световноизвестен символ на Франция. Тя носи името на своя конструктор Густав Айфел. За цялата й история тя е посетена от над 230 милиона души и се оказва най-посещаваната забележителност в цял свят. Първоначално тя е била замислена като временно съоръжение – служила е като входна арка на парижкото Световно изложение през 1889 г. Кулата е била спасена от планираното срутване заради поставените на върха й радиоантени – именно по това време е била епохата на внедряване на радиото.


 Айфеловата кула е изградена в парижкия парк Марсово поле, срещу Йенския мост, който минава над река Сена. Височината й заедно с антената е 324 метра. Към върха на кулата водят 1792 стълби, както и няколко асансьора. В продължение на над 40 години Айфеловата кула е била най-високото съоръжение в света, докато през 1930 г. тя не е изпреварена от сградата на Крайслер в Ню Йорк. От площадката на третата платформа в ясен слънчев ден се открива панорамна гледка с периметър от 140 км.





Историята на кулата е следната: френските власти решават да организират световно изложение в памет на стогодишния юбилей от Френската революция (1789 г.). По този повод парижката градска администрация кани известния инженер Густав Айфел да даде своето предложение. Първоначално Айфел бил в известна степен озадачен, но след като разгледал някои свои стари планове, внася за разглеждане чертежите за 300-метрова желязна кула, за които той почти бил забравил.


Строителните работи продължили над две години и се извършвали от 300 работници. На първата платформа са изградени няколко зали на ресторант; на втората платформа са се намирали резервоарите с машинно масло за хидравличната подемна машина (асансьора), както и още един ресторант. На третата платформа пък са се намирали астрономическа и метеорологическа обсерватория, както и физическа лаборатория. Светлината на фара се е виждала на разстояние 10 км. 




За пръв път осветлението на Айфеловата кула е включено в деня на откриването й през 1889 г. Тогава то се е състояло от 10 хиляди газови фенера, два прожектора и монтиран на върха фар, който е бил със синя, червена и бяла светлина – цветовете на националния флаг на Франция. През 1900 г. по конструкцията на кулата са поставени електрически лампи, а днешното златисто осветление за пръв път е включено на 31 декември 1985 г.


Огромната желязна кула не страда особено от вятъра, тъй като дори най-силната буря, регистрирана в Париж, при която вятърът достигнал до 180 км/ч, е отклонил върха й едва с 12 см. Значително по-силно въздействие върху нея има слънцето - обърнатата към него страна на кулата се разширява от топлината дотолкова, че върхът се отклонява встрани с 18 см.   Пре з 1940 г. нацистките войници закачат на кулата знаме със свастика. Посещавайки Париж, Хитлер така и не се осмелил да се качи на нея. Поради това французите се шегуват, че Хитлер може да е завладял Франция, но не е успял да завладее Айфеловата кула. Днес кулата се използва за телевизионно и радио излъчване, както и за предавателите на мобилните телефонни мрежи.





Idi.bg


0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
-------------