неделя, 1 май 2011 г.

Кралските сватби



Сватбата на принц Едуард и Уолис Симпсън, 3 юни 1937 г. За да вземе за жена развежданата два пъти американка, принцът абдикира от престола.

 
 Кралица Елизабет II( сегашната кралица на Великобритания) и херцогът на Единбърг Филип се женят в Уестминстърското абатство на 20 ноември 1947 г.. Двойката получава над 2 500 сватбени подаръци от целия свят.


Сватбата на принц Рение на Монако и актрисата Грейс Кели на 18 апреля 1956 г. 35 шивачки шият приказна рокля за Грейс, а целият булчински тоалет отнема шест седмици. 30 млн. души по света следят предаваната пряко церемония.


 Принцеса Маргарет( сестрата на Елизабет ІІ) се жени за фотографа Антъни Армстронг- Джоунс на 6 май 1960 г.. Двойката получава наистина кралски подарък: Колин Тенант, шотландски благородник, й подарява земя на о. Мистик, в Карибско море. Извесната двойка прави и  първия от времето на крал Хенри Осми развод, 18 години по-късно.

 Сватбата на принцеса Ана(единствената дъщеря на кралица Елизабет ІІ) и лейтенант Марк Филип на 14 ноември 1973 г.

 Сватбата на краля на Йордания Хюсеин и Лайза Наджиб Халаби (кралица Нур) на 15 юни 1978 г. е определена за „най-скромната кралска сватба за всички времена".

 Сватбата на принцеса Каролина Грималди от Монако и френския банкер Филип Жюно на 28-29 юни 1978 г.

 750 млн. души следят от телевизионния екран сватбата на принц Чарлс и Даяна Спенсър 
на 29 юли 1981 г.в катедралата Св. Павел в Лондон.

 Сватбата на принц Едуард I( син на Елизабет ІІ)  и Сара Фъргюсън 
на 23 юли 1986 година.
Развеждат се през през 1996 година.

 След пет години ухажване Масако казва Да на японския престолонаследник принц Нарухито. Сватбата на принца на Япония Нарухито и дипломатката без кралско потекло Масако Овада 
на 9 юни 1993. 

Сватбата на принца на Йордания Абдула с принцеса Рания на 10 юни 1993 г.
Кралица Рания е много енергична жена и през 2009 г. заема 76-то място в списъка на 100-те най-влиятелните жени в света.


Гръцкият принц Павлос се жени за наследницата на щатски милионер Мари Шантал Милър на 1 юни 1995 г. . Светът е поразен от изяществото на Милър, облечена в рокля на Валентино и изглеждаща като възродена Грейс Кели.
Сватбата на принц Едуард граф на Уесекс( най-малкият син на Елизабет ІІ) и Софи Рис - Джоунс на 19 юни 1999 г.
Специално за сватбата на Едуард кралицата възражда древна титла. Принц Едуард получава званието граф на Уесекс. Софи е удостоена да се нарича нейно височество графинята на Уесекс, накратко Софи Уесекс.
 Сватбата на норвежкия принц Хокан Магнус и Мете-Марит Тесем Хойби на 25 август 2001 г.
 е като взета от приказка. Мете-Марит е самотна майка и работи като сервитьорка, докато не среща принца, украсил главата й с диамантена сватбена тиара.
Сватбата на Летиция Ортис и испанският престолонаследник Филип принц Астурийски 
на 22 май 2004 г.
Бракосъчетанието на престолонаследника се превръща в събитие на годината за Испания – младоженците стават първата кралска двойка за последните 100 години, вдигнала сватба в столицата на страната.
Сватбата на принц Ал Мухтади Била Болкиах и 17-годишната принцеса Сара се състои в Малайзия на 9 септември 2004 г.. Двамата се женят в традиционен източен стил- той носи златна корона и кинжал, а тя- букет от злато и диаманти. 
Събитието е обявено за "Сватбата ба века " в Азия.
 Сватбата на принц Чарлз и Камила Паркър-Боулс на 9 април 2005 г. След 30-годишен таен роман, гражданският брак на Краля и Камила най-накрая е благословен от архиепископа на Кентърбъри.
 Японската принцеса Саяко (36 г.) се омъжи, на 17 май 2005 със скромна церемония по шинтоиската традиция в токийския хотел "Империал" за 40-годишния Йошики Курода, служител в градоустройствения отдел на столичното кметство.

 Сватбата на най-големият внук на кралица Елизабет II Питър Филипс и канадката Отъм Кели на 17 май 2008 г. Церемонията се провежда в параклиса „Сейнт Джордж“ в замъка Уиндзор. За да запази Питър правото си на наследяване на трона, булката трябваше да се откаже от католицизма и да премине към англиканството.

 Принц Уилям и избраницата му Кейт Мидълтън се венчаха в Уестминстърското абатство на 29.04.2011г.  Принц Уилям е най-големият син на принц Чарлз и принцеса Даяна, внук на кралица Елизабет ІІ и херцога на Единбург Филип.



3 коментара:

Анонимен каза...

ДАНО СА ЩАСТЛИВИ

Анонимен каза...

дано да не я сполети участа на даяна
да бьде честен и да не изневерява поне докато са млади

Анонимен каза...

Заслужават да бъдат много щастливи!

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
-------------