четвъртък, 1 септември 2011 г.

Земя, където всеки камък е история

Морски вълни и векове собствена история делят Сицилия от главната част на Италия.Закрепила се на върха на Италианския ботуш, между Европа и Африка, между Античността и Съвремието,„островът на чудесата” мие бреговете си в 3 морета: Тиренско, Йонийско и Средиземно.



Сицилия е непридвидима,като морски бриз и многолика, като своенравно божество.Тук се преплитат история,митове,агония и възраждане,блясък и забрава...капризна игра на контрасти и противоречия. През нейните земи са минали гърци, римляни, финикийци, нормани и маври, оставили едни от най-забележителните образци на своята култура.
Древните гърци оставят изумителни образци на античната архитектура и изкуство. Византийците, владели острова, вплитат в културното наследство прочутите си мозайки. По-късно испанците въвеждат пламенни готически орнаменти в декорацията на дворци и църкви. Европейският барок пък намира толкова специфичен израз, че в историята на стиловете влиза понятието “сицилиански барок”.


Древното име на острова Тринакрия се възприема като символ на острова, тъй като представата на древните за Сицилия е била като за триъгълник. Първоначално Емблемата на Сицилия изобразява главата на Медуза Горгона с коса от змии.Настоящата версия на изображението на главата е жена,вероятно богиня,понякога с крила ,като символ на вечния поток на времето и змии,като символ на мъдростта.От тази глава излизат три бягащи крака.Това е така нареченият "трискел" - "трикрак"- символ на движението, проявата на цикличността ,на вечното,на постоянното възтановяване и регенерация,т.е.движението на Слънцето:изгрев,зенит,залез.
Тринакрия -автор:Boris Sokachev

Тринакрия е навсякъде:върху флага на Сицилия,по фасадите на сградите,върху бижутата,татуировките и дрехите на сицилиянци,дори върху емблемата на футболния клуб. 


На остров Сицилия се намира древния гръцки град Сиракуза.Тук е живял великия математик и инжинер Архимед-един от най-брилянтните мислители на всички времена.Във въздуха на Сиракуза сякаш все още кънти прословутият вик “Еврика!”, с който Архимед е излязъл от ваната, откривайки един от основните закони във физиката.Организирал е най-ефективната отбранителна система,известна на военната наука за този период.Той превръща града в непревземаема крепост,като използва своите изобретения - мощен катапулт,изпращащ огромни каменни блокове и железни куки към приближилите се вражески кораби.Според исторически данни,по-голямата част от римската флота била опожарена,с помоща на огледала и излъскани щитове,които фокусирали и отразявали слънчевата светлина.Уви,Сиракуза пада,но заради предателство.А Архимед е убит от римски легионер. В Сиракуза има много места за разглеждане,но ние се спираме на бароковия остров Ортигия.Бели,стари,каменни сгради,малки балкончета,тесни улички...тук всеки камък е история. 

Vicolo Ortigiano

Ortigia Urban Style
Archimede Square in Syracuse

От площад”Архимед” тесни улички показват пътя към площад Дуомо. 


 Пристанището дава начало на цяла мрежа от старинни улички,тръгващи от Порта Марина.

The Temple of Apollo
 Най-старата сграда в града е храмът на Аполо. (Tempio di Apollo) (piazza Pancali) ( около 600г.пр.хр.) 

The Cathedral of Syracuse

На Пиаца дел Дуомо е продълговатия с, внушителен вид , гръцки храм Дуомо.Заобиколен е от грандиозни постройки. В Катедралата Дуомо са изложени останките от храма на Атина( 5 в.пр.н.е.) 

Piazza Duomo

На пиаца Белломо е Базиликата Санта Лучия-византийска църква,построена след мъченическата смърт на светицата през 303г.Тук е шедовърът на Караваджо ,картината „Погребението на Санта Лучия”1608г.оригинал.

Statue of Arethusa and Alpheus

 Статуята на Артеуза и Алфен.Според гръцката митология Артеуза била нимфа,усърдно преследвана от речния бог Алфен.За да я спаси,богиня Артемида я превърнала в сладководен извор. 

Ortygia island. Syracuse, Sicily

Разходка по крайбрежната алея Алфео до Кастело Маниаче от 13в.откъдето се откриват красиви гледки към морето.Вълнуващо е ! Първото нещо,което поразява е комбинацията от естествени цветове,архитектурни форми и решения.В замъка е изложено копие на картината на Караваджо „Обезглавяването на св. Йоан Кръстител” 1608
Castello Maniace

Пътуването се осъществи, благодарение на  Serdica Music

*текст: Яна Маринова  от Global Communications Bulgaria Ltd
за текстовата част е използвана информация от WikiTravel   
*images: Яна Маринова  за Krasivo

0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
-------------