понеделник, 10 октомври 2011 г.

Фестивал на Слоновете


Празникът започва в шест часа в деня Purama, което бележи края на прибиране на реколтата. От различни църкви из града излизат на шествие, стичат се към големия площад, за да отдадат почит към бог Шива, а с него, както и други богове на Индия.


Особено забележителни са две от шествията, състоящи се от специално подбрани слонове. Челата им украсена с блестящи триъгълни покрива, всяка от които е бродиран с позлатени шестстотин плочи.


Слонът в средата е статуята на бог Шива. Бавно движещото се шествие на слоновете разредена с ездачи, размахвайки феновете на паунови пера и опашки от якове. Над тях се олюляват пъстри чадъри коприна.Начело на шествието е оркестър в състава му влизат различни музикални инструменти.


Кулминацията на звука идва от свободното изпулнение на двеста музиканти в сянката на една огромна elandzhi /дърво/. Част от публиката спира, очарована от изкуството на музиката, вдъхновена от светостта на това, което се случва. Много танцуват. В късния следобед в района прииждат големи тълпи да гледат ярка демонстрация на чадъри, осеяни с огледала.


Тя се извършва от два съперничещи си храма. На фона на чадъри коприна залеза на Слънцето, богато украсени слонове, следват един след друг и заслепяват публиката с много огледала и цветове. Опонентите барабанаят енергично на огромни барабани на украсени с зеленикаво сиви пера и лопатки.


И след залез слънце на празника става още по-фантастично. Осветление от факли осветява редиците на красивите слонове. а На пламъците блестят златни бижута. Изглежда, че сте в приказка.


По-късно, на разсъмване, фойерверки се изстрелват нагоре в небето, създавайки красиви светлинни ефекти.
Този сигнал в края на празника.
Два слона със статуи на богове на гърбовете си,
приближават до огромна лампа, поставена в предната част на храма, докосват хоботите си в жест на сбогуване.

















0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
-------------