четвъртък, 17 февруари 2011 г.

Бахайските градини - кътче от рая !!!

Бахайските градини - кътче от рая, което събира в себе си Красота, Хармония и Спокойствие!!!

В красивия град Хайфа в Израел /което на арамейски – езика на Бог, означава Красивия бряг/, бродят легенди за кръстоносци и венецианци, франки и египтяни, за тамплиери и съвременни масони, но най-легендарното Чудо там е Бахайската градина, която представлява свещен Храм на бахайците – невероятните поклонници на Красотата и Хармонията във всичките й форми и функции. 



От подножието на планината Кармел до самите морски брегове се ширят Бахайските градини. Това райско кътче е свещен храм за бахаите, но и невероятно място където да се отпуснете и насладите на хармония и красота.
В България подобен комплекс е Градината в Двореца на румънската царица в Балчик, която също е била бахайка по убеждения. Градът се намира в подножието на планината Кармел – Святата планината, в която Пророк Илия се е сражавал и победил злото. Там е и пещерата, в която пророкът живеел – на склона Стела Марис. 



Прегърнал планината, градът се разстила край 
синята красота на Средиземно море.
Преди 9 години Храмът-градина отваря врати и само невиделия тази спираща дъха красота, не би се поклонил пред гения на Природата-майка, сътворен от децата й-поклонници. Разказват, че създаването на уникалните градини отнело 10 години труд и грижа, четвърт милиард долара и усещането за красота на десетки хора, архитекти, ботаници и дизайнери.
Създателят на храма е арх. Фариборс, който създава и „Храма на Лотоса” в Ню Делхи, засенчил с красотата си Тадж Махал. 




Градините се разполагат на 18 тераси, които като цветен водопад се спускат по хълма, за да "потекат" в подножието като бавна и спокойна река. Те пресичат пътя и разпиляват пред смаяния поглед на всеки съзерцател композиции от растения хармонично подредени в прекрасен гоблен от багри и красота. За да стигнете от единия край на градините до другия, през всичките 18 тераси, трябва да изкачите или слезете по над 1000 стъпала (по-добре е да влезете през входа на върха на градините. Така ще се насладите на спиращата дъха гледка от самото начало). Но въпреки това нито една крачка няма да ви се стори уморителна заради гледката, която се разкрива пред и зад вас. 


Красиви цветни мозайки, статуи, фонтани, шадравани, мраморни парапети и арки, беседки и спокойни алеи, покрити с малки бели камъчета, обхождат градините и разкриват пред погледа ви магията на красотата и хармонията.
Бахайците живеят, спазвайки два неотменими закона - всеки ден да твориш нещо съвършено, стремейки се към Красотата и Прекрасното и през всяка своя мисъл и действие да създаваш Хармония и Добро в света. 



Бахайските градини са едно райско място на земята, което събира в себе си красота, хармония и спокойствие. Тук всеки може да открие нещо за себе си!


2 коментара:

Анонимен каза...

Толкова много красота!
Райско кътче, мечта за всеки.

Анонимен каза...

Neweroqtna krasota!

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
-------------