петък, 24 юни 2011 г.

"Лебедово езеро"

Марта Петкова и Никола Хаджитанев



Ден и нощ , бяло и черно, борбата между доброто и злото...

"Лебедово езеро" е един от най-известните балети по музика на Чайковски.
Марта Петкова в ролята на Одета

Първото му представление е в Санкт Петербург на 17 февруари 1895 г., когато Чайковски вече не е между живите. Двете роли-близнаци: на белия лебед Одета и черния Одилия, се танцуват от една и съща балерина. Това е една от най-тежките роли в балета, защото изисква превъплъщаване в два напълно противоположни образа и изиграването на труден танц-шедьовър. 

Марта Петкова в ролята на Одета

Марта Петкова получава големия си шанс – да се изяви в балета “Лебедово езеро” от Чайковски в постановката на Олег Дановски,от преди десетина години , специално поставена за Националния балет, само няколко месеца преди смъртта на знаменития хореограф. Той превръща балета във философска притча.

Марта Петкова и Никола Хаджитанев



Марта Петкова и Никола Хаджитанев са носители на многобройни награди от международни балетни конкурси и вече имат доста постижения за краткия си стаж в трупата.Сега те съвместно създават форма, в която ще бъдат демонстрирани техните постижения,като партньори на сложни,драматични образи в балета "Лебедово езеро", в който се разказва за силата на любовта.
Марта Петкова и Никола Хаджитанев

Марта Петкова в ролята на Одета

Марта Петкова в ролята на Одета

Марта Петкова в ролята на Одета
Марта Петкова и Никола Хаджитанев

В каква посока бяха усилията Ви за изграждане на ролята?
Никола Хаджитанев
При оформянето на образа ми беше ясно, че много хора вече имат една твърдо изградена представа за мен,като изпълнител на по-близки до моя натюрел роли,а именно ролята на Базил в балета"Дон Кихот",ролята на Хозе балетът „Кармен- сюита”и много други.Това е първият ми образ на принц ! Прочутата творба на от Чайковски "Лебедово езеро" ,разказва за любовта на принц Зигфрид и омагьосаната от фон Ротбарт принцеса Одета.Трябва да изживея на сцената любовта, вината и отговорността! Стремежът ми бе да разкажа за любовта на принц Зигфрид така,както думите не могат.

Марта Петкова
Ролята на Одета-Одилия в „Лебедово езеро"  е най-голямото предизвикателство за една балерина.Това е изключително трудна партия - трябва да бъде представен двойственият драматичен образ на двете принцеси - Белия и Черния лебед, а освен това е и технически тежка за изпълнение,може би най-тежката.Работих и за създаване на индивидуален стил при изграждане на ролята и нейният характер!

Аз бях очарована от предложението за ролята на Одета-Одилия, защото за мен беше нова възможност, различна от всички други и ,освен това много по-отговорна.В този спектакъл за мой партньор бе избран Никола Хаджитанев.Всъщност беше истинска благословия да разполагам с него, тъй като ми е партнирал и в други спектакли.По-различното е ,че в балета” Лебедово езеро” дебютирахме заедно,което е прекрасно!


Какво Ви създаваше трудности в работата?
Марта Петкова
По малко от два месеца бе периода на подготовка и репетиции за нашия дебют от,които 10 дни аз и моята дъщеричка Борислава се борихме със шарката.За щастие,успяхме да се справим с тази , тежка за всеки млад изпълнител задача,като вложихме всичките си сили и концентрация.
А резултата от този труд се дължи най-вече на репетиторите : премиер-солиста на Националната опера и балет Ясен Вълчанов и Евгения Кръстева.


Марта Петкова и Никола Хаджитанев


Благодарни сме на примабалерината Сара-Нора Кръстева,която е директор на балета .Гласува ни доверие и това беше изключителен жест към нас. От особено значение за нас е подкрепата на колегите! Искаме да благодарим и на всички зрители от прекрасната публика, които споделиха с нас емоцията от нашата премиера!

Марта Петкова и Никола Хаджитанев

Марта Петкова в ролята на Одилия



Марта Петкова в ролята на Одилия
Спектакъл - в парка на Военна академия „Г. С. Раковски”,София
 25 юни 2011 г. · 20:00 - 23:00
Участват: Марта Петкова, Никола Хаджитанев, Еленко Иванов, Георги Аспарухов, Иванка Касабова, Лора Бошнакова, Цецо Иванов (за първи път )


*текст: Яна Маринова  от Global Communications Bulgaria Ltd.
*images marianaBak by Krasivo

*снимките в блога са от генералната репетиция на "Лебедово езеро" на 22.06.2011

1 коментара:

Анонимен каза...

Уау,страхотно!!!

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
-------------