сряда, 1 февруари 2012 г.

Легенда за лалето

By marianaBak This photo is © All Rights Reserved

Колкото и странно да звучи,  въпреки неговото великолепие от багри и форма, нито гръцката, нито римската митология са създали легенда за лалето (Tulipa). При това диви лалета обилно цъфтят на свещената планина Ида в Гърция.
В едно много старо персийско предание се разказва за лудо влюбен мъж, който посегнал на живота си, защото го разделили от жената на неговото сърцето. От капките кръв, които попили в земята поникнали чудно красиви алени лалета. За това до ден днешен някои считат цветето за символ на споделената любов.
Според казахския епос пък в пъпките на лалето е скрито щастието. Дълго време никой не е успявал да разтвори красивото венче. Веднъж го съгледало малко дете. С радост то дотичало до поляната и с нежните си ръчички докоснало цветето. Пъпката се разтворила на мига и голямото човешко щастие литнало по земята.
В Узбекистан съществува поверие, че небесносиньото лале, което расте и цъфти в планините, носи щастие.
Но, кой ще успее да се докосне до истинското щастие зависи само от нас. За целта е необходимо да притежаваме чисти помисли, безгранична любов, доброта и желание да бъдем щастливи, но… да направим и хората покрай нас истински щастливи.

By marianaBak This photo is © All Rights Reserved

0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
-------------