петък, 24 юни 2011 г.

Водопадите Игуасу


На границата между Бразилия и Аржентина  се намира едно от най-свежите и приказни кътчета на планетата - водопадите Игуасу.
Те са част от резервата Игуасу (в превод „Голяма вода”), който е сред най-обширните в цял свят.Уникалната природна забележителност се е формирала преди 120 милиона години и се състои от 275 водопада, простиращи се на широчина 2.7км.
Според местна легенда, тогава Бог е „насякъл” река Игуасу, защото неговата възлюбена Наипи, за която смятал да се ожени, избягала със смъртния си любовник Тароба.В зависимост от сезона, броят на водопадите се увеличава до 300 или намалява до150, по време на сухите периоди. 1978г. е паметна за всички местни, тъй като тогава водопадите пресъхват напълно за цели 28 дни, в следствие на невиждана сушаНай-известният водопад в системата е „Гърлото на Дявола”, наречен така заради изливащата се от три страни вода. Неговата широчина е 150 метра, като именно той бележи границата между Бразилия и Аржентина. Туристите имат възможност да го доближат с лодка и да видят сивкавата мъгла, образуваща се от мощното падане на водата.Ежегодно водопадите Игуасу привличат над 700 хиляди туристи от цял свят, което ги превръща в един от най-посещаваните обекти в Южна Америка. Когато условията са благоприятни, шумът от падането на водата се чува на разстояние 20 километра.източник на текста: travelblog.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
-------------