петък, 24 юни 2011 г.

Водопадите Игуасу


На границата между Бразилия и Аржентина  се намира едно от най-свежите и приказни кътчета на планетата - водопадите Игуасу.
Те са част от резервата Игуасу (в превод „Голяма вода”), който е сред най-обширните в цял свят.



Уникалната природна забележителност се е формирала преди 120 милиона години и се състои от 275 водопада, простиращи се на широчина 2.7км.
Според местна легенда, тогава Бог е „насякъл” река Игуасу, защото неговата възлюбена Наипи, за която смятал да се ожени, избягала със смъртния си любовник Тароба.



В зависимост от сезона, броят на водопадите се увеличава до 300 или намалява до150, по време на сухите периоди. 1978г. е паметна за всички местни, тъй като тогава водопадите пресъхват напълно за цели 28 дни, в следствие на невиждана суша



Най-известният водопад в системата е „Гърлото на Дявола”, наречен така заради изливащата се от три страни вода. Неговата широчина е 150 метра, като именно той бележи границата между Бразилия и Аржентина. Туристите имат възможност да го доближат с лодка и да видят сивкавата мъгла, образуваща се от мощното падане на водата.



Ежегодно водопадите Игуасу привличат над 700 хиляди туристи от цял свят, което ги превръща в един от най-посещаваните обекти в Южна Америка. Когато условията са благоприятни, шумът от падането на водата се чува на разстояние 20 километра.



източник на текста: travelblog.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
-------------