петък, 19 ноември 2010 г.

The Chocolate Hills



















Ако се вярва на легендите на жителите на филипинския остров Бохол, заоблените хълмове, които се намират в централната част, са сълзите на великана Агоро. Те покапали по земята, когато любимата му Алоя се разболяла и умряла.
Според друго местно предание, два разярени великана се замервали с хълмовете, докато най-после се изморили от враждата си, сприятелили се(така са мъжете) и заедно напуснали острова (пак типично мъжко – разнообразили пейзажа и дим да ги няма – след тях...има кой да чисти!).
Това са само легенди, но странното е ,че и до днес няма приемливо обяснение за начина, по който са се образували тези скупчени един до друг хълмове. Те са изградени от варовик и би могло да са резултат от дългогодишна ерозионна дейност. Необикновеното в случая е, че тук липсват характерните за варовиковите структури пещери и подземни коридори.
Хълмовете са 1268 на брой и приличат на струпани една до друга купчини сено. Някои са със заоблени върхове, а други са конусовидни, покрити с тревиста растителност, която през дъждовния сезон е яркозелена. По време на сухия сезон (февруари-май) пък тревата изсъхва под жаркото слънце и става шоколадовокафеникава – оттук идва и наименованието на хълмовете.
Именно на остров Бохол през 1565г. е сключен договор между местен вожд и пратеник на крал Филип II, на чието име са кръстени и Филипините.

източник:Blog.bg

бутон за сайт



2 коментара:

Анонимен каза...

e, какво са ти направили мъжете, че ... ги споменаваш толкова често ;)

Мариана каза...

не съм сигурна, че разбирам какво точно имаш предвид:)))))))))

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
-------------