понеделник, 31 януари 2011 г.

Лувърът – дворец-музей със световно културно значение!!!

Лувърът – дворец-музей със световно културно значение!!! 


Лувърът е един от най-големите художествени музеи по света. Той е разположен в центъра на Париж, на десния бряг на река Сена, на улица Риволи.

Лувърът е един от най-старите музеи с богата история, а в него са събрани художествени и исторически реликви от цял свят. Той може да бъде наречен универсален, тъй като колекциите му покриват огромни географски и времеви пространства - от Западна Европа до Иран, Персия, Египет и Близкия изток; от античността до наши дни. В основата на Лувъра лежи замък-крепост, който е построен от крал Филип-Август през 1190 г. Основното предназначение на замъка е било наблюдението на река Сена, която е била един от традиционните пътища за вражески набези през епохата на викингите. През 1317 г., след предаването на тамплиерското имущество на Малтийския орден, кралската хазна е прехвърлена в Лувъра. 


Скоро след това Карл V превръща замъка в кралска резиденция. В края на 16 в. Анри ІІ решава да съедини Лувъра с двореца Тюйлири, в резултат на което територията му се увеличава четирикратно. Оформлението и украсяването на двореца е било ръководено от художниците Пусен, Романели и Лебрен. 


Сто години по-късно работата по двореца рязко е спряна, тъй като Луи ХІV избира Версай за нова кралска резиденция. Лувърът дълго време остава без внимание и едва през 18 век е взето решение той да бъде превърнат в музей. За пръв път вратите на музея са открити за широката публика на 8 ноември 1793 г., по време на Френската революция. 


В началото на съществуването си Лувърът е попълвал своите фондове от кралската колекция. В момента на основаването музеят е притежавал 2500 платна, като постепенно на музея се предават най-ценните картини от кралската колекция. През наполеоновите войни колекцията на музея се е попълвала с военни трофеи - именно тогава в него попадат археологическите находки от Египет и Близкия изток. 

 
 
Сега в Лувъра има около 300 000 експонати, от които само 35 000 се представят пред публика. Много от експонатите се намират в хранилища и участват в изложби изключително рядко, с цел да бъдат съхранени. Лувърът е третият в света музей по заемана площ - над 160 хил. кв. метра, от които почти половината са заети от експозиции. 

 

През 1989 г. в центъра на двореца е построена стъклена пирамида по проект на американския архитект Пей Юй Мин. Пирамидата веднага се превърна в още една от забележителностите на музея. 


 
0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
-------------