събота, 2 юли 2011 г.

Петра,Йордания ♥ Petra, Jordan-

Петра


Петра е едно от онези  уникалните места в света, оцелели  толкова много години и разказващи  невероятни неща за миналото  на хората живели  много, много преди нас и привличащо хиляди туристи всяка година.

Идвайки тук човек има усещането, че сякаш  часовникът е спрял да отмерва отминаващите часове. Че сякаш всичко тук го връща в една отминала и интригуваща  епоха, където са се смесвали историите на множество племена и народи,  където са се преплитали  тяхната   култура, език и обичаи. Всяка една от тези нации  или  племенни групи  са оставили  трайни  следи  след себе си  по тази земя и са допринесли  по някакъв начин  за процъфтяването на величествения град.

Много легенди и митове се носят, свързани с миналото и съдбата на древната Петра.

Една от тях е, че тук се криел гробът на Мойсей. Кое е истина обаче и кое не е, едва ли някога ще разберем, освен ако самата Петра не реши да ни разкрие дълбоките си тайни, спотаени и криещи се векове наред зад  дебелите  й и мощни червени скали.

"Град издигнат в скалите”, така го наричат в наши времена. Той се намира в Йордания ,в пустинната местност на планинската долина Вади Муса. Създаден е през 6 век пр. н. е., но името с което го  познаме  днес , е получил в периода на елинизма.
Първите му и най-известни заселници били племето набатеи, които обитавали местността от 4 в. пр. н. е. При тях Петра достигнала  най-големият си разцвет.

Започнали да се строят нови и величествени  монументални сгради,  религиозни светилища, които нямали друг такъв аналог никъде по света. Те били  майсторски иззиждани направо  в скалите и украсявани  с  особено красиви  и пищни  декорации и орнаменти. Всичко това превръщало мистичната Петра в нещо  невиждано и нечувано за  архитектурните и строителни постижения за онова  загадъчно време.


Древното селище било пресечна точка на много важни търговски пътища, откъдето преминавали множество кервани.  Именно това била една от причините то да се развие толкова бързо, а неговите жители да  се замогнат и забогатеят.

Народите, които населявали тази земя след набатеите пазели, съхранявали и дообогатявали  наследството, което им било завещано от техните предци. Те  оставили тук много от своите традиции, обичаи и религия, които били  предавани на следващите, които идвали след тях. И така този процес не спирал, докато не угаснала мощта на Петра.

През 106 година тя била завладяна от римляните, като те я превърнали в своя провинция под името Арабия. По това време все още играела  важна роля като един от най-богатите  и развити търговски и икономически  центрове в  Римската империя, с впечатляваща и неповторима архитектура.
Влиянието на Петра започнало значително да отслабва, когато християнството си проправило път по тези земи.

Местното население изпаднало в неблагоприятно положение, още повече, заради растящата римска власт тук.  През 630 година съдбата на града попаднала в мюсюлмански ръце и това било краят на нейната велика история.

Днес Петра е едно от 7 чудеса на света.източник на текста

0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
-------------