петък, 13 януари 2012 г.

Лебеди - символика

"Story about the boy and swans" By marianaBak This photo is © All Rights Reserved
Лебедът е символ на прераждането, чистотата, целомъдрието, щедростта, мъдростта, пророческите способности, поезията и смелостта.
Съществува и вярване, че душите на хората след физическата им смърт, странстват в небето под формата на лебеди.
Почитта на лебедите е много древна. В древността са ги свързвали със слънцето. В изкуството на етруските племена са намерени изображения на слънчевата колесница, теглена от лебеди. При славяните пък изящните птици придружавали Бога Слънце.
Монголците вярват, че първите хора на земята са били родени от лебеди. А народите в Сибир вярват, че през зимата лебедите се превръщат в сняг, а през пролетта се съживяват от него.
В индийската митология се описва как един мъдър човек чрез силата на своите познания се превърнал в златен лебед. Лебедът и гъската са вълшебни птици. От лебедово яйце се появил индийският бог Брахма.
И в индианската митология има поверия, свързани с лебедите. Тези птици се изобразяват по стените на храмовете и символизират перфектния съюз.
В гръко-римската традиция образът на лебеда е свързан със Зевс, Афродита и Аполон. Един ден синът на бог Хелиос подкарал слънчевата му колесница, но не се справил и едва не изпепелил земята с огъня от колесницата. Страхувайки се, че синът на Хелиос ще унищожи земята, Зевс го ударил с мълния. Като видял мъките му, богът на слънцето, Аполон, превърнал момчето в лебед. На него е наречено съзвездието Лебед. Самият Аполон често летят над Гърция, яхнал колесница, теглена от бели лебеди.
В друг мит царицата на Спарта, Леда, впечатлила със своята красота самия Зевс. Господарят на Боговете се явил пред нея под формата на ранен лебед. Леда погалила лебеда и скоро птицата снесла яйце, от което се родила красивата Елена, заради които в последствие избухва Троянската война.
Германците смятат лебедите за птици, които могат да предсказват бъдещето. В тях се вселявали душите на младите момичета, особено чистите и непорочните.
При славяните лебедът е олицетворение на семейната вярност и красота. В Русия има убеждение, че яко някой убие лебед, смърт ще покоси не само него, но и цялото му семейство.
източник на текста

0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
-------------