неделя, 4 март 2012 г.

ЗВЕЗДИТЕ НА БЪЛГАРСКИЯ БАЛЕТ - 29 март 2012 г., зала 1 на НДК


Концерт - спектакълът "Звездите на българския балет" е вторият от инициативата на Фестивална програма "Приятели на България" за подкрепа на българската култура "...Туй, що не гасне!".

Билети за концерт-спектакъла "Звездите на българския балет“ могат да бъдат закупени в мрежата на  Eventim  и от касите на НДК.
 До 11 март  - промоционални цени в мрежата на Eventim.


На 29 март, 19. 30 ч. в зала 1 на НДК българската публика ще се наслади на таланта на едни от най-известните български балет майстори - солисти в балетните трупи на световни театри, преподаватели в големи балетни школи, носители на най-престижните награди от световни форуми. Ще им партнират и младите балетисти от Националното училище за танцово изкуство.
Българи, танцуващи на престижни сцени: Вяра Начева – солист в Щаатсопер, Берлин, Петя Илиева – солист на Финландския национален балет, Момчил Младенов – солист на „Сюзан Фарел балет”, Сергей Сергиев – хореограф в Indiana Ballet Conservatory, солистите и ансамбъла на Софийска опера и балет ще представят уникална програма, която включва както класически произведения, така и световни образци на модерния балет. Ще им партнират младите изпълнители от Националното училище за танцово изкуство.

Очаквайте класически изпълнения на:

Александър Александров

 Петя Илиева  и  Александър Александров  - фрагменти от “Силфида" -  балет, чиято хореография на легендарният датски артист Август Бурнонвил от далечната 1836-а, е запазена до днес;

Вяра Начева

♦  Вяра Начева  и Емил Йорданов , Петя Илиева и Трифон Митев - фрагменти от един от най-известните балети на Чайковски, "Лебедово езеро";

Марта Петкова и Никола Хаджитанев

 ♦  Марта Петкова  и Момчил Младенов, Вяра Начева и Емил Йорданов - фрагменти от не по-малко известните балети на Чайковски - "Спящата красавица" и "Лешникотрошачката";

Момчил Младенов

Диляна Никифорова  и Росен Канев

 ♦ Диляна Никифорова  и Росен Канев  - фрагменти от балета „Кармен" по музика на Бизе-Шчедрин;

♦ Александър Александров - фрагменти от „Буржоа” по музика на Жак Брел;

Веса Тонова и Трифон Митев

 Веса Тонова

♦ Веса Тонова  и Никола Хаджитанев - фрагменти от „Дон Кихот” от Минкус , с участието още на Марта Петкова, Росен Канев и ансамбъла на Софийската опера и балет.

Сара - Нора Кръстева

От модерните образци ще бъдат представени страстно танго в изпълнение на  Сара - Нора Кръстева  и  Момчил Младенов. 

Сара - Нора Кръстева 

 Сара - Нора Кръстева и Никола Хаджитанев

 Сергей Сергиев  ще импровизира върху музикални импресии, а Диляна Никифорова ще представи танц, вдъхновен от музиката на Корсика.
Възпитаниците на Националното училище за танцово изкуство ще изпълнят фрагменти от балетите "Шопениана", музика Шопен и "Дон Кихот", музика Минкус.

източник на текста

0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
-------------