сряда, 12 януари 2011 г.

Красотата на северното сияние!!!

Красотата на северното сияние!!!






Завеси от потоци цветна светлина, които са част от декора на небето на Арктика и Антарктида представляват едно доста интересно природно явление, каквото е полярното сияние. В Антарктида то е известно като Аврора Австралис или Южното сияние, а в арктическите земи като Аврора Бореалис или северното сияние. Аврора Бореалис може да бъде наблюдавано и в северните райони на Шотландия, Гренландия, Норвегия, Швеция, Естония, Аляска, Русия, а във Финландия  се наблюдава повече от 200 пъти в годината. Естествено, в южните части на Финландия броят намалява - по-малко от 20 пъти.










Много легенди се разказват за произхода на Северното сияние.Викингите смятали, че това са войни, които препускат с коне из небето, докато ескимосите- че това са светлини, които осветяват пътя на мъртвите към отвъдния свят. Във Финландия го наричат "revontulet", което ще рече шестте лисици- име, което произлиза от древната приказка за полярната лисица, която  размахвайки с рунтавата си опашка по небето създала валма сняг и пламъци.













Истината е обаче, че причината за северните сияния е слънцето, чиято атмосфера е съставена най-вече от водород. От най външния й слой непрекъснато се откъсват частици (електрони), които се стичат към Земята като поток, известен като слънчев вятър. Именно от взаимодействието със земната атмосфера се ражда полярното сияние, тъй като в полярните области магнитното поле е най-силно. Резултатът е наистина несравнимо красив - небето засиява в приказни нюанси на червеното, зеленото, синьото или виолетовото.













0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
-------------