петък, 14 януари 2011 г.

Красивата Angelina Jolie


Дата на раждане - 06.04.1975. 
Място на раждане - Лос Анджелис.
Освен Лив Тайлър, Анджелина Джоли е единствената актриса от своето поколение, която трябва да бъде благодарна на прочутия си баща за устните си, превърнали се в нейна запазена марка. Актрисата с най-пухкавите устни е родена като Анджелина Джоли Войт в семейството на Джон Войт и актрисата Марчелин Бертран на 4 юни, 1975 г. в Лос Анджелис.


Заедно с брат си израстват предимно при майка им след раздялата на родителите им, докато е съвсем малка.
Още в тийнейджърските си години започва да работи като модел и пътува доста – Лондон, Ню Йорк, Лос Анджелис – преди да се установи по-трайно в Ню Йорк, където започва да учи в театралната школа на Лий Страсбърг и в Нюйоркския университет. По това време са и първите и сценични изяви - в театрални постановки.


Придобила малко самочувствие, все още съвсем младата актриса
скоро обръща поглед към киното – и през 1993 получава малка роля в “Cyborg 2”, последвана през 1995 от превъплъщението й в компютърен хакер в придобилиа значително по-голяма популярност “Хакери”. Чрез този филм Джоли получава първата си популярност, а и се среща с актьора от “Трейнспотинг”, Джони Лий Милър, за когото скоро след това се омъжва.


След като се снима в поредица филми, неполучили особена
популярност, през 1997 г. Анджелина Джоли прави своя удар с ролята на съпругата на Джордж Уолас в телевизиония филм “Джордж Уолас”, с която печели една от най - престижните награди – Златен Глобус. Тази награда в комбинация с номинацията й за Еми заради главната роля в продукцията на HBO, “Джия”, осигуряват на Анджелина професионален респект и признание. Не след дълго младата звезда започва да се появява постоянно по ток-шоута и списания, и да отговаря на всякакви въпроси – като се започне от многобройните й татуировки и се стигне до прочутия й баща и краткия й брак.


Освен това получава предложения за роли в по-интересни проекти: През 1998 Джоли играе заедно с Шон Конъри, Джина Роуландс, Антъни Едуардс, Джилиан Андерсън, Райън Филип и
Маделин Стоу в “Любовни приключения”. На следващата година тя отново е част от много силна актьорска група в “Контролна кула” на Майк Нюъл, заедно с Джон Кюсак, Били Боб Торнтън и Кейт Бланшет.


Въпреки, че филмът не постига сериозен успех нито сред зрителите, нито сред критиците, той не успява да спре стремително набиращата скорост кариера на актрисата, която става все по-търсена от продуценти и режисьори.
През 2000 г., кариерата на Джоли получи най-големия си тласък досега със спечелването на Оскар за най-добра актриса в подържаща роля за превъплъщението й в душевно болна в “Луди години”. На следващата година имаше радостни събития и в личният й живот – през април Анджелина се омъжи за Били Боб Торнтън.


През 2000 г. Анджелина беше трудно да остане незабелязана от кинозрителите. Игра в няколко филма, сред които криминалния трилър “Да изчезнеш за 60 секунди”, заедно с Николас Кейдж, и “Първороден грях”, трилър, в който тя беше измамната съпруга на кубински богаташ (Антонио Бандерас).



През 2001 г. присъствието й по киноекраните беше още по-масирано – отначало я гледахме като авантюристката Лара Крофт в дългоочакваната адаптация на популярната видеоигра Tomb Raider. По традиция във филмите по видеоигри мисълта липсва за сметка на екшъна, но и двата филма от поредицата - “Лара Крофт Tomb Raider” (2001) и “ Лара Крофт Томб Рейдър: Люлката на живота” (2003) спечелиха лятната публика, независимо от разгромяващите ревюта. Точно обратното се случи с “Живот или нещо подобно”, романтичната комедия от 2002, която не събуди никакъв интерес.


На 18 юли 2002 г. Джоли подава молба за развод – след
осиновяването на дете от нея, приоритетите й вече не съвпадат с тези на Б. Б. Торнтън.


Известното с чудатостите си семейство не съществува, но снимачният график на Джоли си остава все така трескав. През 2003 г. тя играе богато момиче, превърнало се хуманитерен работник в “Отвъд граници”, а през 2004 е майката на Александър Македонски в “Александър” на Оливър Стоун с Колин Фарел, играе и в “Sky Captain” с носителката на Оскар Гуинет Полтроу, както ролята на агент на ФБР в трилъра „Крадец на животи”.



И накрая, през 2005-та,  многократно обявяваната за най-секси жена в най-различни класации, се събра в един филм с най-големият секс-символ сред мъжете – Брад Пит в “Мистър и мисис Смит”.
текст:http://kino.dir.bg











2 коментара:

nana каза...

Ха ха -хубаво е да ми давате кураж.Но....зная колко и как стоя.Далеч съм...

MarMar каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
-------------