четвъртък, 30 юни 2011 г.

Nigel Kennedy

През последните 25 години Найджъл Кенеди се превърна в един от водещите цигулари виртуози на световната музикална сцена и без съмнение, един от най-значителните британски изпълнители. Виртуозната му техника, уникален талант и атрактивно сценично присъствие, дадоха нов прочит както на класическия, така и на съвременния репертоар.



Като дете, Кенеди е най-прочутият ученик на Йехуди Менухин в неговото училище. След смъртта на лорд Менухин, се разбира, че легендарният цигулар е плащал таксата на младия Кенеди през всичките години на обучение в училището. По-късно Кенеди заминава за Ню Йорк, където следва в “Джулиард Скуул” при прочутата педагожка Дороти Дилей.

Кариерата на Найджъл Кенеди е повече от впечатляваща: мащабни турнета и на четирите континета; множество концерти с най-прочутите оркестри и диригенти в света; участия на най-престижните фестивали в Европа и САЩ. Сред най-значителните дебюти в кариерата на Кенеди е изпълнението на Концерта за цигулка от Менделсон през 1977 година на сцената на Кралската опера с Филхармонията под диригентството на Рикардо Мути, дебюта с Берлинската Филхармония през 1980 и в Ню Йорк – през 1987 година.


Артист на компанията EMI още от самото начало, дискографията на Найджъл Кенеди е изключително многообразна, а албумите му печелят всички престижни награди за класическа музика. Албумът с Концерти за цигулка от Елгар и записан с Лондонската филхармония се продава в над 300,000 копия, достига златен статус и е обявен за Албум на Годината през 1985 от списание “Gramophone”. Записите на концерти за цигулка от Брамс и Бетовен се продават в над 100,000 копия. През 1989г. записва “Четирите годишни времена” от Вивалди с Английския Камерен Оркестър и пренаписва историята на звукозаписната индустрия като влиза в “Книгата на рекордите Гинес” за най-продаван класически албум на всички времена. “Четирите годишни времена” се продават в над 2 милиона копия, а албумът обитава класациите за класическа музика в продължение на 1 година. Следват Концерти за цигулка от Чайковски с Лондонската Филхармония, Соло соната от Барток с Майнли Блек,Концерт за цигулка от Сибелиус с Бирмингамския симфоничен оркестър под диригентството на сър Саймън Ратъл; записи с Кралската филхармония и Андре Превин; Концерти от Менделсон с Английския камерен оркестър и Джефри Тейт. Следва един от най-успешните проекти на Кенеди – “Кафка” (Kafka) – с негови авторски композиции. В репертоара на Кенеди присъстват още и творби от Дебюси, Равел и Берг.



През 1991 година излиза книгата “Always Playing” - или една история за част от живота ми, както казва самият цигулар (Кенеди мрази книгата да бъде наричана биография), която влиза на 5-то място по продажби в класацията за бестселъри на “Сънди Таймс”. През 1992 година, Найджъл Кенеди съвсем неочаквано обявява решението си да се отегли от обществения живот. През този период EMI издава албума “A Portrait of Nigel Kennedy”.

Пет години по-късно, през април 1997, Кенеди триумфално се завръща на международната концертна сцена с мащабно турне в САЩ. Новината за неговото завръщане измества от първите страници на британските вестници дори темата за предстоящите парламентарни избори.


Найджъл Кенеди влиза в студио, за да презапише Концерт за цигулка от Елгар под диригентството на сър Самън Ратъл. През 1998 година, Кенеди записва рецитален албум, който посвещава на творчеството на великия цигулар и композитор Фриц Крайслер. Същата година продуцира и издава албума “The Kennedy Experience”, вдъхновен от музиката на легендарния Джими Хендрикс. През 1999 год. Кенеди в сътрудничество с един от най-добрите челисти в света, Лин Харел, записва камерна музика с творби от Бах, Равел и Кодали. Една година по-късно излиза албумът Classic Kennedy (компилация с популярни откъси), записан с Английския камерен оркестър, който застава директно на първо място в класическия чарт на Острова.

През 2000-та Кенеди записва първия си компактдиск с прозиведения от Бах, като програмата включва четири от най-популярните творби на композитора: Концерт за две цигулки в ре минор, Концерт за обой и цигулка в ре минор и двата концерти за цигулка в ла минор и ми мажор. Записите са под диригентството на самия Кенеди заедно с най-престижния и уважаван оркестър в света – Берлинската филхармония. През сезона 2000/2001 Найджъл Кенеди изнася редица концерти в Европа, Сащ и Япония заедно с Берлинската филхармония.




През 2000 година на сцената на “Роял Албърт Хол” в Лондон, Кенеди получава наградата за “Изключителен принос към британската музика” на на Британските музикални награди. На следващата година той е избран за “Изпълнител на годината” на същата церемония, а изпълнението му заедно с Берлинската филхармония на концерт от Бах се превръща в събитието на вечерта. Публиката в залата става за втори път на крака, когато Кенеди, но този път с полското трио “Kroke” изпълняват “Чардаш” от Монти.

През 2002 Найджъл Кенеди, за пореден път решава да провокира публиката като този път забърква пъстроцветна и емоционална смес от фолклора на Източна Европа и традиционните ритми на Северна Африка. Резултат e ‘East Meets East’, превърнал се в един от най-емблематичните албуми на цигуларя. Комбинацията е повече от печеливша за нас българите, защото Найджъл Кенеди е поредното голямо име от света на шоубизнеса, което не остава безразлично към красотата на българския фолклор. В албума Кенеди и компания са включили песните “Айде, Яно”, “Дафино”, “Йовано, Йованке”, “Вино”, “Ederlezi” (Горан Брегович) или по-популярна в България като “Гергьовден” плюс други популярни балкански мелодии като “Kazimiers” и “Tribute To Maria Tanase” и традиционни ритми от Северна Африка.


източник на текста

0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
-------------